Naslovna > Sedmična poruka > 2019 > Maj 2019 > Postanak (1)

Glavni meni

Štampa

Postanak (1)

 

Zac Poonen
(Preveo Milenko Isakov)

U početku Bog stvori nebo i zemlju"

(1.Mojsijeva 1:1)

 

 


Reč „postanak” znači „početak”. U ovoj knjizi čitamo o početku stvaranja, početku čoveka, početku greha u ljudskoj rasi, početku iskupljenja, početku dva toka - religioznosti i duhovnosti, početku Vavilona, početku Jerusalima, i početku lažne i istinske religije.


Pismo počinje rečima “U početku Bog.” Tako mora biti i u našem svakodnevnom životu. Bog mora biti na početku svega u našim životima, ne čovek. U svakoj sferi našeg života – u našim ciljevima i ambicijama, u svemu – Bog mora biti prvi. Gde god Bog pronađe čoveka ili ženu koja ga stavi na prvo mesto u svom životu – u poslu, finansijama i svakodnevnom životu – ne postoji granica šta će Bog učiniti u toj osobi i kroz takvu osobu.

 


Stvaranje


U poglavlju 1 imamo opis stvaranja. Primetite dve različite reči koje se pojavljuju u ovom poglavlju - „stvorio” i „načinio“. Ove dve reči se razlikuju. Bog je stvorio zemlju (1:1), ali je načinio svod (1:7). Stvorio je čoveka (1:27), ali je načinio zveri zemaljske (1:25). „Načinjeno“ se odnosi na nešto što je postalo od već postojećeg, dok se „stvoreno“ odnosi na nešto što nikada ranije nije postojalo.


U početku Bog je stvorio nebo i zemlju. To se možda desilo pre miliona i miliona godina – ne znamo. Kada je Bog svojom izgovorenom rečju stvorio nebo i zemlju (Jevr.11:3), načinio ih je savršeno. Ništa što Bog stvara nije nesavršeno. Kako je onda zemlja postala prazna, mračna i bezoblična (1:2)? Bog nikada ne stvara nešto prazno, mračno i bezoblično. Ona je postala takva zato što se nešto desilo između stihova 1 i 2.


Anđeo Lucifer je pao i postao đavo. Tako se pojavio greh u univerzumu. To se ovde ne spominje zato što Biblija nije napisana za anđele, nego za čoveka. Iz tog razloga se u prvom poglavlju spominje stvaranje čoveka, a pad Lucifera se spominje mnogo kasnije (Isaija 14 i Jezekilj 28).


Ono što čitamo u ostatku prvog poglavlja jeste ponovno stvaranje te uništene, iskvarene, mračne i prazne zemlje. Kada dođemo do kraja poglavlja, ona ponovo postaje divna zemlja. Sâm Bog je mogao da je pogleda i kaže: „Veoma je dobro.“


Poglavlje 1 ima poruku za sve nas. Sotona je takođe došao među ljude i učinio ih upravo onakvim kako piše u stihu 2 – praznim, mračnim i bezobličnim. Izgubili smo Božije obličje. Bog nije stvorio Adama tako. Adam je stvoren kao savršen, ali đavo je došao i uništio čoveka, a Bog je počeo da ga nanovo stvara.


Bog je i danas u poslu ponovnog stvaranja uništenog čovečanstva. Nema veze koliko si bezobličan, mračan i prazan. Poglavlje 1 uči da te Bog može ponovo stvoriti. Može te načiniti toliko savršeno da ćeš na kraju savršeno izražavati Njegovu sliku i sâm Bog će moći da potvrdi za tebe: „Veoma dobro“. To je poruka prvog poglavlja Biblije. 


arrow_rtl Prošla sedmična poruka - Zašto nam je Bog dao Bibliju (2)

 

05-Maj2019.jpg Sedmične poruke - maj 2019

 

00-Sedmicne2019.jpg Sedmične poruke 2019Naslovna I Aktuelne vesti I Sedmična poruka I Propovedi I Knjige I Duhovne Pesme I O nama I Linkovi I Kontakt

 

 

 

 

 


 

Sedmična poruka